Visos naujienos

2017 m. Merko Ehitus pajamos viršijo 300 mln. eurų

2017 m. IV ketv. ir visą tų metų 12 mėnesių laikotarpį „Merko Ehitus“ pajamos viršijo visas ankstesnių metų to paties laikotarpio pajamas daugiau negu ketvirtadaliu: IV ketv. pardavimo pajamos siekė 102,8 mln. EUR, o 12 mėnesių pardavimo pajamos siekė 317,6 mln. EUR. Paskutinį kartą pardavimo pajamos viršijo 300 mln. EUR prieš 10 metų. IV ketv. Grupės grynasis pelnas buvo 8,1 mln. EUR, o 12 mėnesių laikotarpio pelnas buvo 14,7 mln. EUR. IV ketv. „Merko“ įmonės pasirašė naujų statybos sutarčių, kurių vertė siekia 31 mln. EUR, o per 12 mėnesių pasirašytų statybos sutarčių vertė siekia 335 mln. EUR. Pasitarusi su Stebėtojų taryba, Valdyba siūlo išmokėti 120 % praeitų metų pajamų, t. y. po 1,00 EUR už akciją, kaip dividendus akcininkams.

„Grupės pajamos labai išaugo dėl sudarytų statybos sutarčių, pasirašytų su privataus sektoriaus klientais per praėjusius dvejus metus, augimo. Džiaugiuosi, kad mūsų pardavimo pajamos išaugo visose mūsų vidaus rinkose, t. y. Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje. Grynasis pelnas viršijo mūsų lūkesčius, kuriuos puoselėjome prieš metus, tačiau pažymėtina, kad tokie aukšti ketvirčio rezultatai yra neįprasti. Prie pelno augimo prisidėjo keletas teigiamų veiksnių, įskaitant IV ketv. sudarytus nekilnojamojo turto sandorius, kuriems buvo ilgai ruošiamasi. Taip pat didelė pelno dalis buvo gauta iš praeitą ketvirtį parduotų butų ir padidėjusio keleto projektų pelningumo,“ – teigė Andres Trink, AS „Merko Ehitus“ Valdybos pirmininkas komentuodamas rezultatus. „Jei bandytume įsigilinti į tai, kas slypi už skaičių, pamatytumėme, kad pelnas iš klientams teikiamų statybos paslaugų vis dar nėra toks didelis, nes statybos rinka vis dar susiduria su sunkumais dėl augančių žaliavų kainų ir projektavimo, statybos ir subrangos išteklių trūkumo. Svarbiausia tai, kad tai turi įtakos statybų generalinės rangos bendrovių pelningumui, padidina iš sutarčių kylančią riziką ir verčia mus siekti dar didelio efektyvumo įmonės viduje. 2017 m. naujų kelių ir inžinerinių statinių užsakymų apimtys nepateisino mūsų lūkesčių ir negalėjome konkuruoti su viešuosiuose pirkimuose siūlomomis kainomis,“ – taip pat pasakojo Andres Trink.

IV ketv. „Merko Ehitus“ pardavė 106 butus už bendrą 13,3 mln. EUR sumą; per 12 mėnesių laikotarpį buvo parduoti 392 butai už 47,1 mln. EUR sumą (sumos nurodytos be PVM). 2017 m. „Merko“ įmonės pradėjo statyti apie 500 naujų butų ir investavo 48 mln. EUR į šiais metais pradėtus įgyvendinti statybos projektus ir jau įgyvendinamus projektus. Be to, grupė įsigijo naujo nekilnojamojo turto, kurio vertė siekia apie 9 mln. EUR. „Iš esmės, butų rinka Baltijos šalyse yra gera, nors jau kurį laiką naujų butų pasiūla rinkoje yra didesnė ir pardavimo sandorių skaičius stabilizavosi. Kaip jau minėjome anksčiau, negalime būti patenkinti statybos leidimų ir planavimo dokumentų tvarkymo tempu, nes tai mums trukdo greičiau rinkai pateikti daugiau statybos projektų. „Merko“ butų paklausa yra didelė. Būtų statyba yra mūsų pagrindinė veiklos kryptis ir 2018 m. planuojame investuoti daugiau negu 50 mln. EUR į šią sritį (priklausomai nuo to, kiek gausime statybos leidimų),“ – teigė Andres Trink. Daugiau informacijos rasite paspaudę čia.