Visos naujienos

2016 m. II ketv. padidėjo Merko Ehitus pelnas

2016 m. II ketv. Merko Ehitus paskelbtos pajamos siekė 58,7 mln. EUR, EBIDTA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) siekė 3,4 mln. EUR, o pelnas prieš įtraukiant mokesčių sąnaudas siekė 2,4 mln. EUR. II ketv. bendroji pelno marža padidėjo iki 9 %, o grupės statybos užsakymų portfelis pagal statybos sutartis siekė 279 mln. EUR. Baltijos šalių statybos rinką, kurioje naujų pastatų ir infrastruktūros statybos sutarčių paklausa yra kritusi, ir toliau stiprina gyvenamosios paskirties pastatų statyba, o Merko tinkamai įgyvendina savo investicinį planą butų plėtros sektoriuje. Per 2016 m. šešis mėnesius bendrovė pardavė beveik 160 butų ir pradėjo statyti 280 naujų butų.

„Esame patenkinti padidėjusiu pelnu; II ketv. 9 % bendroji pelno marža net šiek tiek pranoko mūsų lūkesčius ir yra didesnė negu prieš metus. Atsižvelgiant į bendras sumažėjusias statybos sutarčių apimtis rinkoje, galime būti patenkinti naujų sutarčių, kurias pasirašėme II ketv., apimtimi ir pakankamai dideliu dabartiniu garantuotų užsakymų portfeliu. Norvegų įmonės, kurią įsigijome I ketv., integravimas taip pat vyksta pagal planą,“ – teigė AS Merko Ehitus valdybos pirmininkas Andres Trink.

„Pirmąjį pusmetį pardavimo pajamų mažėjimą lėmė vėlesnė negu planuota statybos darbų pagal keletą projektų pradžia dėl klientų inicijuotų pakeitimų, susijusių su projektų sprendiniais arba darbų užbaigimo grafiku. Naujų sutarčių ir pardavimo pajamų santykis taip pat buvo mažesnis negu tikėtasi dėl vangios Baltijos pastatų ir infrastruktūros statybos pagal viešojo sektoriaus užsakymus rinkos ir ši tendencija tęsiasi jau keletą metų. Pardavimo pajamų dalies iš statybos paslaugų Latvijoje ir Lietuvoje sumažėjimas taip pat buvo tikėtinas, nes praeitais metais Latvijoje buvo užbaigti keli dideli projektai ir šiais metais darbo apimtys yra mažesnės. Statybos rinką labiausiai stiptina gyvenamosios paskirties pastatų statyba, tačiau mes ir toliau aktyviai dalyvaujame konkursuose sutartims sudaryti visose rinkose, kuriose veikiame, įskaitant kelių tiesimo ir kitų infrastruktūros projektų pirkimus Estijoje,“ – papildomai pažymėjo A. Trink.

II ketv. grupės pajamos siekė 58,7 mln. EUR, EBIDTA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) siekė 3,4 mln. EUR, pelnas prieš įtraukiant mokesčių sąnaudas siekė 2,4 EUR, o grynasis pelnas siekė 1,7 mln. EUR. 2016 m. šešių mėnesių rezultatai atitinkamai buvo tokie: pajamos siekė 105,6 mln. EUR, EBIDTA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) siekė 4,6 mln. EUR, pelnas prieš įtraukiant mokesčių sąnaudas siekė 2,7 EUR, o grynasis pelnas siekė 1,8 mln. EUR. Šešių mėnesių grynajam pelnui įtakos turėjo pajamų mokesčio sąnaudos, kurios siekė 0,9 mln. EUR, įskaitant 0,6 mln. EUR dydžio papildomų pajamų mokestį, kuris buvo sumokėtas nuo II ketv. išmokėtų dividendų.

„Butų rinkos plėtra Baltijos šalių sostinėse atitiko mūsų II ketv. lūkesčius, pasiūla padidėjo, o kainų lygis stabilizavosi. Grupės plėtros projektų pradžia ir butų pardavimai atitinka planus ir toliau įgyvensime savo investicinį planą. Šiais metais pradėjome statyti 280 naujų butų, įskaitant 100 butų Talino Paepargi kaimynystėje ir 66 butus, statomus įgyvendinant pirmąjį Noblessner Home Port plėtros etapą ir Rygoje, 137 butus įgyvendinant Skanstes Parks plėtros projektą,“ – pasakojo A. Trink apibendrindamas nekilnojamojo turto plėtros sektoriaus rezultatus. Per pirmus šešis 2016 m. mėnesius, Merko pardavė 159 butus už 17,4 mln. EUR (be PVM) įskaitant 58 butus, kurie buvo parduoti II ketv. už 6 mln. EUR (be PVM).

2016 II ketv. grupės įmonės sudarė naujų statybos sutarčių už 87 mln. EUR. Estijoje pagal šias sutartis bus įrengiama Juuliku sankryža ir statoma Viru apskrities pėstininkų bataliono įrangos saugykla; Lietuvoje pagal šias sutartis buvo plečiamas viešbutis „Radisson Blu Hotel Lietuva“, o Rygoje, Latvijoje, buvo statomas sandėlių kompleksas. 2016 m. birželio 30 d. grupės garantuotų užsakymų portfelis siekė 279 mln. EUR. Dideli projektai, kuriuos Merko įgyvendino II ketv., apima „Hilton Tallinn Park“, kuris buvo atidarytas birželio pradžioje, statybą Taline ir biurų pastato „Maakri Quarter“ adresu Mustamäe tee 3, biurų pastato „Öpiku Maja“, prekybos centro „T1“, „Tallink“ teniso centro statybą, „Bauhaus“ parduotuvės „Rocca al Mare“ įrengimą ir tramvajų linijos į oro uostą įrengimą. Latvijoje didžiausi įgyvendinami projektai buvo mokyklos kompleksas Pinkiuose, netoli Rygos, ir keleivių terminalo Rygos oro uoste 2-asis etapas. Lietuvoje įgyvendami gyvenamosios paskirties komplekso su biuro patalpomis Algirdo gatvėje Kaune ir biuro patalpų adresu Narbuto g. 5 projektai.